"Comunicar amb un storymap fa el missatge més atractiu i divertit, i dona una imatge renovada i moderna que porta beneficis al producte"
L’art d’explicar històries o storytelling, és una eina de comunicació poderosa, per la capacitat de provocar una reacció en l’audiència, de generar emocions, d’influenciar en la opinió o crear consciència sobre un tema en concret, i que genera més potencia de record que la simple explicació d’unes dades o indicadors.
Els mapes també es fan servir per comunicar, i ja no s’adrecen únicament als geògrafs. Els fem servir moltes vegades cada dia: buscant opcions de transport, viatjant, en una excursió a la muntanya, comprant, buscant restaurant o en qualsevol activitat d’oci… per no mencionar la seva utilització en l’àmbit professional.
Dos aspectes donen un valor especial als mapes. Primer, proporcionen un alt volum d’informació en molt poc espai; i segon, la seva capacitat d’explicar històries. De la fusió d’aquestes dues eines comunicatives apareix el concepte storymaps.
Tradicionalment, empreses, governs i multinacionals han utilitzat l'storytelling com una eina de comunicació i màrqueting. En un context digital com el nostre, on les xarxes socials i el multimèdia tenen un gran protagonisme i els canals son gairebé infinits, és positiu diferenciar-se i generar una visió “diferent”.
No és el mateix explicar una destinació turística enumerant destinacions o recomanacions i posar-les en un mapa, que el valor que pot aportar una història explicada al viatger. Sovint és el que fa la diferència en una visita guiada ben explicada.
Les claus d’un storymap son connectar, impactar i facilitar:
- amb el lector amb un llenguatge simple i amb codis culturals universals
- visualment, buscant un atractiu en les imatges, títols i contingut multimèdia
- una experiència d’usuari (UX) el més satisfactòria possible, amb senzillesa i simplicitat d'ús.
És important tenir clar què vols explicar, a quina audiència t’adreces, i l’objectiu del teu storymap. Busques conscienciar o inspirar l’audiència? Proporcionar informació sobre un espai o equipament? Fomentar la participació ciutadana? Tot això ajudarà a definir el flux de la història.
El flux acostuma a ser lineal, és important identificar la introducció, desenvolupament i final de l'storymap. Començar amb un missatge impactant, captar l’atenció i explicar el missatge de la història per provocar interès i incitar a l’audiència a voler saber més.
Casos d’ús i referències
Vegem alguns exemples d’aplicacions d’aquesta tècnica comunicativa:
L’Ajuntament de Granollers recull a l’storymap “Impactes socioeconòmics de la Covid-19” tots els impactes sanitaris, socials i econòmics de la Covid-19 en el municipi. D’una manera estructurada s’hi analitzen i proporcionen dades i indicadors (sanitaris, treball, gent gran, excletxa digital…) que resumeixen la situació, amb una actualització periòdica. Així es converteix en un eina comunicativa, i una radiografia de la situació actual.
https://storymaps.arcgis.com/stories/c8a24c95538545bf8eb835e60424216f
L'Ayuntamiento de Sevilla recull a l’storymap “Sevilla, Patrimonio Mundial” el patrimoni cultural de la ciutat oferint una guia cultural interactiva on s’hi troba els diferents monuments de la ciutat: La Catedral, el Real Alcázar, ... amb informació de l’emplaçament i dels diferents espais, amb una completa i preciosa galeria d’imatges amb informació turística, històrica i artística. Una guia cultural interactiva que serveix com a complement dels recursos tradicionals.
https://sig.urbanismosevilla.org/sevilla_patrimonio_mundial/?lang=es
L’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, al seu Visor d’Obres, utilitza aquest recurs per explicar les obres i actuacions municipals en espais públics, equipaments i entorn natural. I l’ha ajudat a explicar de forma estructurada l’acció municipal, activitats realitzades i resultats obtinguts mitjançant la recopilació d’imatges del procès:
https://santboi.maps.arcgis.com/apps/Cascade/index.html?appid=f149b28bd73d43b6aa542c0a6d304ab1
L’Ajuntament de Tarragona, ha iniciat dues iniciatives de comunicació on es fan servir storymaps. D’una banda, Espais Verds de Tarragona, un passeig pel patrimoni natural de la vila florida més gran de Catalunya. S'hi recullen i mostren mapes dels espais verds o l’itinerari de l’anella verda, amb fotografies i descripcions per promocionar i difondre aquest patrimoni. L’Ajuntament preveu publicar-lo en breu.
Existeix una segona iniciativa, en aquest cas en col·laboració amb l’Arxiu Municipal per promocionar les Defenses del Litoral de Tarragona, un conjunt de fortificacions i nius de metralladora construïdes durant la Guerra Civil. S’hi explica la història del bombardeig de Tarragona i el recull de defenses que s’hi poden trobar. Un exercici de memòria històrica que publica plànols, arxius i imatges i que pretén ajudar a difondre aquests capítols i vestigis de la història de la ciutat.
On posem el focus? En la història o en el mapa?
Pot passar que volem explicar una història i acompanyar-la amb mapes. O bé, a la inversa, tenim mapes amb què volem explicar alguna cosa. Aquesta reflexió és rellevant, ja que ens ajudarà a saber què fer primer: el guió de la història deixant espai per incloure-hi mapes, o bé preparar els mapes primer i veure com acompanyar-los de la història que volem explicar.
Futur: storymaps en temps real
Actualment disposem de tecnologia que permet no només desenvolupar un storymap per explicar una història o un fet que ja ha passat, sinó que narrar-lo a mesura que es produeix tal com hem vist en el cas de Granollers. Es tracta d'una eina més per visualitzar la participació ciutadana, o també per explotar tecnologies com l'internet de les coses (IoT), enquestes, participació ciutadana, etc i poder així fer storymaps que monitoritzin o expliquin històries a partir de cartografia participativa.
Comunicar amb un storymap fa el missatge més atractiu i divertit, i dona una imatge renovada i moderna que porta beneficis al producte. Potser és hora de començar a implementar aquestes noves formes de comunicar amb els vostres productes. Des de Nexus Geographics us hi podem ajudar: posem-nos en contacte i… parlem-ne?